Impactfactoren

Een impactfactor is een getal dat aangeeft hoe vaak artikelen worden geciteerd, in verhouding tot het aantal gepubliceerde artikelen in een bepaald tijdschrift in een bepaald jaar.

De impactfactoren van een groot aantal wetenschappelijke tijdschriften worden gepubliceerd in de e-resource Journal Citation Reports (JCR), onderdeel van ISI Web of Knowledge. Er is een JCR Science Edition en een JCR Social Science Edition.

Tijdschriften kunnen binnen de JCR gesorteerd worden op vakgebied (Subject Category). Daarbinnen kunnen de tijdschriften weer gesorteerd worden op impactfactor.
Uit de plaats van een tijdschrift op de ranglijst kan de relatieve impactfactor berekend worden. Dit verhoudingsgetal geeft het belang van een tijdschrift binnen een vakgebied aan.

Vragen of advies?

GeneeskundeMail de medische informatiespecialisten mics.ub@vu.nl voor vragen over het gebruik of de toepassing van impactfactoren, zoals in een citatie-analyse of jaarverslag.
FALW + FEWMedewerkers of studenten van de faculteiten FALW en FEW kunnen mailen met de informatiespecialist FALW/FEW Marjet Elemans.