Makkelijk Open Access artikelen vinden met Unpaywall add-on tool

We zijn als onderzoeker allemaal wel eens tegen een paywall aangelopen op zoek naar een artikel. Met de nieuwe add-on tool Unpaywall zoek je makkelijk naar een legale Open Access versie van het artikel.

01-06-2017 | 13:11

Als je voorheen tegen een paywall aanliep, zat er weinig anders op dan de auteur persoonlijk een deelverzoek te mailen, collega’s bij andere universiteiten te vragen of zij er wel bij konden of om toch de kosten op te hoesten. Unpaywall biedt een andere, veilige en legale optie.

Je voegt de tool toe aan je webbrowser, Chrome of Firefox. Op basis van het DOI-nummer (Digital Object Identifier) – het unieke nummer dat aan een tijdschriftartikel wordt toegekend – zoekt Unpaywall automatisch in verschillende databases naar een beschikbare, legale Open Access versie van het artikel waar jij naar op zoek bent. Bijvoorbeeld in repositories van universiteiten, zoals onze eigen VU en VUmc repositories, persoonlijke websites van onderzoekers of archieven van uitgevers. In de scrollbar op de webpagina verschijnt een linkje dat in verschillende kleuren aangeeft of een pdf beschikbaar is (groen) of niet (grijs). Je kunt de add-on tool hier downloaden

unpaywall

Unpaywall is een non-profit initiatief van Impactstory en draait dus voornamelijk op literatuur die via de groene route (self-archiving) Open Access beschikbaar is gemaakt door onderzoekers. Daarom het ook belangrijk dat je als onderzoeker zelf ook je literatuur beschikbaar maakt via bijvoorbeeld de VU of VUmc repository, want dit draagt direct bij aan Open Access.

Details over Unpaywall, groen OA publiceren of de VU repository vind je op de site van de Universiteitsbibliotheek of stel je vraag aan het OA team via openaccess.ub@vu.nl