De keuze van Koen en Hans uit de VU-erfgoedcollecties

Van 6 november tot 8 januari presenteren medewerkers en studenten in de UB-erfgoedvitrine hun persoonlijke keuze uit de erfgoedcollecties van de VU. Deze week de keuze van Koen Voors en Hans Seijlhouwer

06-11-2017 | 11:33

Het erfgoed vertelt de geschiedenis van het onderwijs en onderzoek aan onze universiteit in diverse vakgebieden. Je vindt er verrassende zaken: van opgezette uilen, 17e eeuwse bijbels en globes, kunstwerken, medailles van studentenverenigingen, tot en met 3,5 miljard jaar oude fossielen en  microscopen uit de jaren ’70. De UB-Erfgoedvitrine staat op de 1e verdieping van het Hoofdgebouw bij ingang van de centrale bibliotheek.

De keuze van deze week
Deze week koos gastconservator Koen Voors, Masterstudent politicologie en geschiedenis, een blonde Abraham Kuyper in een kitscherige plastic lijst. Lees hier waarom.
Conservator van de Universiteitsbibliotheek Hans Seijlhouwer koos als vakexpert een voorstelling van een vliegtuig met de registratieletters HN-ACC. Eronder een Latijnse tekst: “Bataviam van der Hoop primus per aethera volat. Gymnasio nostro semper honori erit. d. XXIV m. Nov. MCMXXIV”. Lees zijn toelichting.

Wekelijks nieuwe objecten en verhalen
In totaal zeven medewerkers en studenten bezoeken de komende maanden als gastconservator de erfgoedcollecties en kiezen een object dat hen fascineert. Ook heeft de UB diverse experts uitgenodigd om een object te kiezen uit de collectie van hun vakgebied. Elke week onthullen we twee objecten en lees je op de UB website waarom het object gekozen is en wat het verhaal erachter is.

Minicolleges door vakexperts
Elke week houdt een van de vakexperts bij de UB-Erfgoedvitrine een minicollege van tien minuten over het door hem of haar uitgekozen object. Iedereen is welkom!

Ma 20-11 12.30 uur: Simon Troelstra, wetenschapper bij de Faculteit der Betawetenschappen: Aarde en Klimaat, over zijn favoriete object.

De keuze van vorige week
Vorige week koos Hilde van Wijngaarden, de nieuwe directeur van de Universiteitsbibliotheek, als eerste gastconservator een handgeschreven bijbel. VU-historicus Ab Flipse liet als eerste vakexpert zijn favoriete VU-erfgoedobject zien. Het oude beeldmerk van de VU: Het zegel met de maagd in de tuin; dit werd gebruikt voordat we in 1989 de griffioen als beeldmerk kregen.

Erfgoed gebruiken voor je onderwijs of onderzoek?
Ben je ook benieuwd naar de schatten in de erfgoedcollecties en wil je deze gebruiken voor je onderwijs en onderzoek? Neem dan via vraag.ub@vu.nl contact op met de conservatoren.

Voorwerpen voor de erfgoedcollectie?
Heb je een voorwerp waarvan je denkt dat dit een plek in de erfgoedcollectie verdient? Neem dan contact op met Liselotte Neervoort, projectleider Academisch Erfgoedobjecten.