Expositie: Franeker academisch drukwerk uit de Postma-Gosker-Bibliotheek

Van 23 januari tot 31 maart 2018 toont de Universiteitsbibliotheek Franeker academisch drukwerk in de UB-Erfgoedvitrine.

18-01-2018 | 14:52

Boeken_PGB_expoDe expositie is samengesteld door Universiteitsbibliotheek-fellow prof. dr. Ferenc Postma, die de Postma-Gosker-Bibliotheek (PGB) samen met echtgenote dr. Margriet Gosker met veel liefde en deskundigheid opbouwde. In 2012 schonken zij hun collectie aan de Vrije Universiteit.

Zeldzame en unieke protestantse boeken
De PGB bevat veel zeldzame en unieke protestantse boeken. Deze expositie toont drie zwaartepunten. Ten eerste het academisch drukwerk van de Universiteit van Franeker, zoals (oefen)disputaties en oraties uit de 17e en 18e eeuw, vooral op het gebied van de theologie. Het tweede zwaartepunt bestaat uit Hebreeuwse grammatica’s, lexica en exegetica. Tot slot is er het ‘Hongaarse drukwerk’.

Hebreeuwse woordenboeken en grammatica’s uit Franeker
In de tentoonstelling zien we vooral werken van vier hoogleraren Hebreeuws van de Universiteit van Franeker: Johannes Drusius Sr. (1550-1616), Sixtinus Amama (1593-1629), Johannes Coccejus (1603-1669), Campegius Vitringa Sr. (1659-1722). Het zijn boeken die werden gebruikt voor het onderwijzen van het Hebreeuws, zoals woordenboeken en grammatica’s. Kennis van het Hebreeuws was nodig om het Oude Testament te kunnen bestuderen.

Hongaarse studenten in Nederland
Ook zijn er Hongaarse drukken te zien. Vanaf de vroege 17e eeuw kwamen gereformeerde studenten uit Hongarije naar universiteiten in de Noordelijke Nederlanden om daar hun kennis van met name filosofie, theologie en geneeskunde, te verrijken. Tijdens hun studie in Franeker schreef een aantal van hen ook zelfstandige verhandelingen die ze aldaar ook lieten drukken.

Verrijking voor het onderwijs en onderzoek
De Postma-Gosker-Bibliotheek vormt een grote verrijking voor het onderwijs en onderzoek aan de Vrije Universiteit. Ze vormt een geweldige stimulans voor het onderzoek naar het protestantisme door de eeuwen heen en past daarmee prachtig binnen de overige VU-collecties.

Fotografie: alle foto's bij dit bericht zijn gemaakt door Jan Schot.

Op de hoogte blijven? Volg de UB op Twitter & Facebook
Op de hoogte blijven van de tentoonstellingen, lezingen, workshops en andere diensten van de UB voor studenten, onderzoekers en docenten? Volg ons op Facebook @universitylibrary of twitter@UBVU
Volg_Like_UB