VU Erfgoed & Collecties

De UB beheert vijf bijzondere collecties die samen de geschiedenis weerspiegelen van: de Vrije Universiteit, het VU-onderzoek en VU-onderwijs, en van het protestantisme. Je kunt de collecties vinden en bekijken via LibSearch, de Beeldbank, en Geoplaza. Ook maken we exposities in de UB-Erfgoedvitrine (1e verdieping, VU Hoofdgebouw, naast de ingang van de UB), rond de Aula, en op de UB-website. Je bent van harte welkom de collecties te gebruiken voor je (scriptie)onderzoek of voor je onderwijs. We denken graag met je mee.

- Academisch Erfgoed (Liselotte Neervoort)
Oude drukken en handschriften (Willemien van Dijk
- Kaarten en Atlassen (Reinout Klaarenbeek)
Kunst (Wende Wallert)
- HDC|Protestants Erfgoed (Hans Seijlhouwer)

“How to…. portray a professor?”
Wat is een goed hoogleraarsportret voor de VU? Over deze vraag gaan de expositie en het debat ‘How to portray a professor’ die het WO&MEN@vu netwerk i.s.m. VU Erfgoed en Collecties organiseert. Is dat een schilderij, foto of film? Is het abstract of figuratief? Zien we een individu of een team; een onderzoeker of een docent? We horen graag wat studenten en medewerkers denken. Om je te inspireren zie je op de expositie ook een selectie uit de collectie hooglerarenportretten van de VU.

Expositie Kabinet der Verwondering
Kunstenaars, studenten en conservatoren hebben op basis van de VU-collecties Kabinetten der Verwondering ingericht. Dwaal over de VU Campus, luister naar de verhalen en laat je verwonderen!

Online Expositie Topstukken VU Erfgoed & Collecties 
Voorjaar 2019 hebben de conservatoren voor elk van de collecties vijf topstukken geselecteerd. Je kunt deze topstukken bekijken en de verhalen erachter lezen via onderstaande links.

- Bekijk de Topstukken Kunst 
- Bekijk de Topstukken Protestants Erfgoed 
- Bekijk de Topstukken Academisch Erfgoed
- Bekijk de Topstukken Oude drukken en handschriften
- Bekijk de Topstukken Kaarten

Het project VU Erfgoed & Collecties Topstukken is mede mogelijk gemaakt door de steun van de VUvereniging

LogoVUvereniging

Tentoonstellingsquiz Wie van de drie  
In 2018 toonden we in de Erfgoedvitrine en in de online tentoonstellingsquiz Wie van de drie objecten uit de VU-erfgoedcollectie met daarbij drie verhalen: het echte verhaal én twee verzonnen verhalen. Lees de echte en onechte verhalen.

Lees de Collectieverhalen 
Van 6 november 2017 tot 8 januari 2018 presenteerden medewerkers en studenten in de UB-erfgoedvitrine hun persoonlijke keuze uit de erfgoedcollecties van de VU. Hun motivatie om voor het door hun gekozen object is te vinden op de pagina Collectieverhalen VU-erfgoed