Kabinet der Wildernis

kabinet der wildernis fotoDoor Isa Kuijer

Stap binnen in de wereld van de onderzoeker: hun werkkamer en het bos dat bestudeerd wordt. In hun haast om de omgeving te verkennen, lijkt de koffer met materiaal zijn achtergebleven. Op het portret wordt prof. dr. Karel Voous afgebeeld, een prominente ornitholoog en hoogleraar aan de VU.

Ik hoop dat wij met deze expositie mensen even uit de dagelijkse sleur kunnen trekken en ze zich kunnen laten verwonderen over de mooie, vreemde en vooral interessante dingen in de wereld om hen heen. 

Deze twee vitrines zijn ingericht in het kader van de expositie Kabinet der Verwondering . Bij deze expositie wordt er voortgeborduurd op de traditie van de curiositeitenkabinetten van vroeger. De tentoongestelde objecten zijn geselecteerd uit de collecties van de VU. Op deze manier laten wij de aanschouwer kennis maken met deze ontzettend gevarieerde collectie, die voor ieder wat wils heeft. Neem vooral ook een kijkje bij de andere vitrines die deel uitmaken van deze expositie; te beginnen bij het Medisch Kabinet aan bij de ingang van de Medische Bibliotheek. Ieder kabinet heeft iets anders te bieden, en ze zijn verspreid over de gehele campus. Iedereen moet immers van de collectie kunnen genieten. Bovendien kom je zo ook nog eens op plekken waar je normaal misschien nooit zou komen.

Het thema van de expositie sprak mij aan omdat ik zelf een enthousiast verzamelaar van rariteiten (lees: vreemde/oude zooi) ben en altijd erg gelukkig word als ik interessante objecten tegenkom- vooral als ik dat niet verwacht. Hopelijk kan ik dat ook bij anderen teweegbrengen.

Kabinet der Wildernis: Amsterdam Umc, locatie VUmc, in de Medische Bibliotheek op de begane grond