Zeldzame compleet beschilderde achttiende-eeuwse bijbelband

beeld beschilderde band voorkantDeze aan de voor- en achterzijde beschilderde achttiende-eeuwse bijbelband is in Nederland een zeldzaamheid. Voor zover nu bekend heeft alleen de KB | nationale bibliotheek ook een bijbel met een volledig beschilderde band: een uitgave van het Nieuwe Testament.

Bijbeltaferelen in olieverf
beeld beschilderde band achterkantDe prachtig beschilderde band van deze achttiende-eeuwse bijbeluitgave springt meteen in het oog. In olieverf zijn twee taferelen op de perkamenten band aangebracht. Op het voorplat zien we Elia zitten bij de beek Kerit. 'De raven brachten hem daar ’s ochtends en ’s avonds brood en vlees, en water dronk hij uit de rivier', zo vertelt de Nieuwe Bijbelvertaling in 1 Koningen 17:6. Op het achterplat is Christus afgebeeld, zittend bij de Jacobsbron waar Hij een vrouw vraagt om water voor Hem te putten zodat Hij zijn dorst kan lessen.

Het woord van God: voedend en dorstlessend?
Is het toeval dat op deze band juist deze twee verhalen uitgebeeld worden? Of vertellen deze twee verhalen iets over hoe de bezitter dit boek zag? De Bijbel als woord dat voedt en dorstlessend is.