Expositie 'Op en Onder de Campus'

conservator Liselotte Neervoort via l.l.neervoort@vu.nl

Universiteitsbibliotheek

Expositie

Vanaf 1 november tot 18 januari kun je bij de expositie ‘Op en onder de Campus’ een kijkje nemen onder de VU-campus. Ook zie je wat er de afgelopen 1.000 jaar gebeurde op de bovenste lagen van de grond - en wat er nog te gebeuren staat. Van de ontginning van Buitenveldert tot en met de bouw en de verdere ontwikkeling van de VU Campus.

Boringen tot wel 162 meter diep
In 2017 werden voor het aanleggen van een Warmte-Koude-Opslag (WKO) op de VU Campus diepe boringen tot wel 162 meter gedaan. Simon Troelstra, gepensioneerd Universitair Hoofddocent Aardwetenschappen, zorgde dat deze buitenkans optimaal voor de wetenschap werd benut. Hij vroeg boorbedrijf Tjaden om bij elke meter van de boring een zakje sediment te verzamelen. Drie studenten Geologie analyseerden voor hun bachelorscriptie onder begeleiding van Troelstra en collega Kees Kasse de bodemmonsters. De conclusies zie je in de expositie.

Van oerrivieren naar een steeds veranderende universiteit
Deze expositie loopt van het verre verleden (2,6 miljoen jaar) naar de zeer nabije toekomst (2030) van dit hele kleine stukje aarde. Via oerrivieren, ijstijden, zeespiegelstijgingen, en veenontginningen reis je naar een zich uitbreidende stad en een steeds veranderende universiteit.

De Vrije Universiteit is voortdurend in ontwikkeling
Groeiende studentenaantallen en veranderingen in de samenleving vragen niet alleen om aanpassingen in onderwijs en onderzoek, maar ook in de fysieke omgeving. Collegezalen, onderzoeksruimtes, kantoren en restaurants worden telkens vernieuwd om te voldoen aan de veranderende behoeften van studenten en medewerkers. Steeds nieuwe bouwplannen en gebouwen krijgen vorm. Nu de Zuidas zich ontwikkelt van kantorenpark tot volwaardig woon- en leefgebied krijgt de VU-campus ook een bredere functie. Het wordt een levendige, groene stadscampus waar wonen, werken, studeren en culturele activiteiten samenkomen.

Kunstwerken van Femke Herregraven
Op de expositie zijn ook kunstwerken van Femke Herregraven te zien. In haar werk onderzoekt zij welke nieuwe materialen, geografieën en waardesystemen gecreëerd worden door hedendaagse financiële technologieën en infrastructuren. Haar focus ligt op de relatie tussen financiële waarde, geologische instabiliteit, biologische en technologische zelforganiserende systemen. Haar werk heeft zowel een digitale als een online component. Dit krijgt vorm in spellen, tekeningen, drukwerk, sculpturen, video en installaties.

Reis van 162 meter diep naar 63 meter hoog, van 2,5 miljoen jaar geleden naar de nabije toekomst, en laat je verrassen door de verhalen van op en onder de Campus.

Introductiefilmpje
Bekijk ook het filmpje van studenten van de minor Journalistiek, Donya Groen, Kim Bron en Nahawi Hoop over de expositie.

Op en onder de Campus, verleden, heden toekomst

Rondom de Aula, 1e verdieping, VU Hoofdgebouw
De Boelelaan 1105