Een stapje dichter bij een 'world class paper' in de exacte wetenschappen en geneeskunde

Verslag en presentaties van de vierde editie van de populaire lezingenserie 'How to publish a world class paper', gehouden op 17 mei 2018

28-05-2018 | 15:56

Er komt nog veel bij kijken voordat top-onderzoek ook resulteert in een top-publicatie. De UB organiseert seminars om je meer inzicht te geven in de wereld van wetenschappelijk publiceren. Het meest recente seminar was in het bijzonder georganiseerd voor onderzoekers in de exacte wetenschappen en geneeskunde.

Tijdens het seminar deelden een uitgever, een onderzoeker, en een editor hun inzichten en aanbevelingen voor het publiceren van je onderzoek.

Marie Soulière (Uitgever van Frontiers) schetste een beeld van het wetenschappelijke uitgeeflandschap en vergeleek het traditionele uitgeefmodel met open access. Frontiers is een open access uitgever die zorgt voor innovatie van het review proces, article level metrics en data sharing.  Het delen van je werk en je data is volgens Soulière een belangrijke manier om je impact te vergroten. En met behulp van altmetrics, een nieuwe manier om je maatschappelijke impact te meten, kun je je ook zien met wie je zou kunnen samenwerken.
Bekijk de presentatie: Open Up to Opportunity: How to publish a world class paper

Tilo Hartmann, Ph.D. (Universitair hoofddocent Faculteit Sociale Wetenschappen VU) gaf het advies te focussen op een of twee onderwerpen en om een echte specialist te worden. Hij wees daarnaast op het belang van netwerken om andere onderzoekers te vinden waarmee je kan samenwerken.  Schrijven is een kwestie van een gewoonte en daarom is het goed “to write every day, and rewrite every day”.
Bekijk de presentatie: How to publish a world class (or at least top-ranked) paper

Jolanda van der Velden (Hoogleraar Cellulaire pathofysiologie van cardiomyopathieën, VUmc) gaf het advies om niet alleen aandacht te hebben voor hoge impact factors, maar ook te zoeken naar een tijdschrift dat aansluit bij je onderzoeksinteresses. En verder benadrukte zij het belang van het delen van al je onderzoeksdata volgens het FAIR data principe. FAIR staat voor Findable, Accessible, Interoperable, Reusable.
Bekijk de presentatie: How to publish a world class paper in science and medicine? Publishing from a reviewer’s perspective


Bekijk ook de tools, diensten en informatie van de UB betreffende Open Access publiceren, Data(sharing) en Altmetrics en het meten van maatschappelijke impact.