Seminar: Excellentie en maatschappelijke impact van onderzoek meten. Hoe en waarom?

In dit seminar hoor je wat je als onderzoeker en onderzoekmanager met de tools Altmetricexplorer en Scival kunt doen en hoe je ze verantwoord kunt gebruiken voor evaluaties en rapportages. Daarnaast geven we ook een inkijkje in de ontwikkelingen van het ‘show-casen’ van maatschappelijke impact bij onder andere financieringsaanvragen.

22-01-2018 | 16:04

metrics Bij onderzoekevaluaties worden traditioneel vooral citatiescores gebruikt. Bij de VU vinden we het ook belangrijk te kijken naar de Bruto Academische Waarde, ofwel naar de maatschappelijke bijdrage van onderzoek. De afgelopen jaren zijn er verschillende nieuwe ‘alternative metrics’ opgekomen. VU Library onderzocht in 2017 samen met VU-onderzoekers wat alternative metrics-tools ons kunnen opleveren. Er zijn twee tools aangekocht, Altmetricexplorer en Scival, die alle VU-onderzoekers in 2018 kunnen gebruiken. Altmetricexplorer laat zien in welke (social) media en beleidsdocumenten onderzoek besproken wordt en geeft zo een indruk van de maatschappelijke impact. SciVal maakt het mogelijk om snel onderzoekprestaties te visualiseren en te vergelijken met die van collega-onderzoekers en -instellingen. Daarnaast geeft Scival inzicht in bestaande en nieuwe interessante mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden.

In dit seminar hoor je wat je als onderzoeker en onderzoekmanager met deze tools kunt doen en hoe je ze verantwoord kunt gebruiken voor evaluaties en rapportages. Daarnaast geven we ook een inkijkje in de ontwikkelingen van het ‘show-casen’ van maatschappelijke impact bij onder andere financieringsaanvragen.

VU-onderzoekers die Altmetricexplorer.com en Scival.com uitprobeerden delen hun inzichten en ervaringen. Ook vertellen beleidsmedewerkers en onderzoekmanagers over de mogelijkheden om de tools te gebruiken voor onderzoekevaluaties (bv. SEP) en financieringsaanvragen.

Voor wie?
Onderzoekmanagers, onderzoekers, beleidsmedewerkers-onderzoek, subsidiedesk-medewerkers en communicatiemedewerkers-onderzoek.

Voertaal
Engels 

Programma en aanmelden
Er is plaats voor 40 deelnemers. Bekijk het programma en meld je snel aan.

Achtergrond artikel
•    Kennisland: opiniestuk over maatschappelijke impact in de academische wereld.

Website
Impact van onderzoek meten: bibliometrie

Traditionele bibliometrie: tools en diensten
Maatschappelijke impact en relevantie meten: tools en diensten

Praktische workshops: vanaf maart 2018
Vanaf maart organiseert VU Library workshops waarin je leert hoe je PURE, Altmetric en Scival kan inzetten voor onderzoekrapportages en -evaluaties, en monitoring bij wetenschapscommunicatie. De data en het aanmeldformulier voor deze workshops vind je binnenkort in de Agenda. Je kunt je ook tijdens het seminar inschrijven voor de workshops.