Van top-onderzoek naar top-publicatie in sociale en geesteswetenschappen

Het UB-seminar "How to publish a world class paper" gaf inzicht in de praktijk van het wetenschappelijk publiceren

03-05-2018 | 9:59

Er komt nog een boel bij kijken voordat top-onderzoek ook resulteert in een top-publicatie. De UB organiseert een serie seminars om je meer inzicht te geven in de wereld van wetenschappelijk publiceren. Het meest recente seminar was in het bijzonder georganiseerd voor onderzoekers in de sociale en de geesteswetenschappen, met veel aandacht voor het publiceren van monografieën. Prof. Johan Koppenol leidde het seminar in goede banen.

Sprekers en presentaties
Tijdens het seminar deelden een uitgever, een onderzoeker, en een editor hun inzichten en aanbevelingen voor het publiceren van je onderzoek.

- Loes Schouten (publishing director bij Brill) lichtte in haar presentatie toe wat de rol van een uitgever is bij het totstandkomen van een publicatie. Ze besprak onder andere de keuze tussen een artikel en monografieën.
How to publish a world class paper: The role of the academic publisher

- Karin Lurvink (postdoc economische en sociale geschiedenis) heeft recent haar dissertatie gepubliceerd bij Brill, en besprak de keuzes die zij heeft gemaakt om dat mogelijk te maken.
How to publish a world-class paper or monograph in the humanities

- Maarten Lindeboom (professor in de economie en editor 'Journal of Health Economics') legde uit hoe een reviewer een artikel beoordeelt, en benadrukte het belang van een goede introductie.
Writing an academic paper in the social sciences: The do's and the don'ts