‘OBA Next’ - Een vernieuwend bibliotheekconcept aan de Zuidas

De bibliotheek van de toekomst: nu in concept te zien in een expo in studiezaal 2B.

25-06-2019 | 16:40

De Vrije Universiteit gaat een bijdrage leveren aan de nieuwe bibliotheek die de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Bureau Zuidas ontwikkelen: OBA Next. Er is een nieuw gebouw gepland op de Zuidas vlakbij Station Amsterdam Zuid. De opening is gepland voor 2025. OBA vroeg studenten van het Massachusetts Institute of Technology hoe de bibliotheek van de toekomst eruit kan zien. Hun antwoorden zijn nu te zien in studiezaal 2B in het VU hoofdgebouw in de vorm van maquettes, tekeningen, foto’s en teksten. Kom kijken!

Bibliotheek van de toekomst, cultureel hart en plek voor innovatie
OBA Next wil drie grote ambities realiseren. Het moet de openbare bibliotheek van de toekomst worden, het culturele hart van de Zuidas, én een plek voor (wetenschappelijke) innovatie en digitale weerbaarheid die alle Amsterdammers iets te bieden heeft. Er wordt ingezet op het creëren van:
•    Een ontmoetingsplek in de meest brede zin van het woord.
•    Een inspirerende studieomgeving voor scholieren (en hun ouders) en studenten.
•    Een Open Learning Hub voor kennisuitwisseling.
•    Creatie en programmering van (culturele) activiteiten.

Verbinding tussen wetenschap en de stad Amsterdam
Het ‘project OBA Next’ is opgenomen in de Voorjaarsnota van het College van Burgemeester & Wethouders en moet nog worden goedgekeurd door de Gemeenteraad. “Nu de realisatie steeds haalbaarder en concreter wordt, zien we uit naar het daadwerkelijk invullen van de samenwerking”, zegt Hilde van Wijngaarden, directeur van de Universiteitsbibliotheek. “OBA Next zal een brug slaan tussen de VU en de stad en zo een verbinding tot stand brengen tussen wetenschap, het academisch debat en die andere community waar ze deel van uit maakt: de stad Amsterdam.”

Onderwijsinnovatie, duurzaamheid en taalvaardigheid
OBA en VU gaan samenwerken aan een programmering gericht op Community Service Learning, verbinding, debat, onderwijsinnovatie, duurzaamheid en vooral ook taalvaardigheid. Dit sluit goed aan bij het VU-brede onderwijsprogramma A Broader Mind. Hierin staan persoonlijke ontwikkeling en het ontwikkelen van academische en maatschappelijke vaardigheden centraal.

Podium voor innovatie en experiment
OBA Next zal minder gericht zijn op ‘de klassieke benadering van het boek’, maar meer op technologie, vertelt Van Wijngaarden. “Het wordt een podium voor innovatie, met ruimte voor experiment en ontwikkeling, speciaal voor de grote groep Amsterdammers voor wie dit allemaal nog niet vanzelf spreekt. De OBA gebruikt OBA Next om te experimenteren en ervaringen op te doen die ook voor de andere vestigingen in de stad kunnen worden ingezet.”

Het nieuwe gebouw is bedacht op drie minuten lopen van Station Amsterdam Zuid. Bij de nieuwe westelijke uitgang wordt een langzaam-verkeer-route gemaakt richting Kenniskwartier, waar nu de VU en Amsterdam Universitair Medisch Centrum al liggen. Deze route, de zogenaamde Diagonaal, moet een intensief gebruikte route worden voor studenten, werknemers, bezoekers en bewoners.