Rectores magnifici delen wetenschappelijke artikelen in open access

Rector Vinod Subramaniam doet mee met UB-project ‘You share, we take care’.

11-03-2019 | 13:18

De meeste recente wetenschappelijke artikelen van de rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten zijn binnenkort gratis wereldwijd online beschikbaar voor het brede publiek. Hiermee willen de rectores het goede voorbeeld geven aan alle onderzoekers in Nederland. De artikelen worden gedeeld via de universitaire repositories.

Dit past in de ambitie van Nederland om 100 procent open access te bereiken in 2020 en maakt deel uit van de pilot ‘You share, we take care’. Wereldwijd vrij delen van de artikelen is mogelijk dankzij aanpassing van de Nederlandse auteurswet in 2015 met artikel 25fa, ook wel het amendement Taverne genoemd.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Rector Magnificus Vinod Subramaniam: “Wetenschap dat wordt betaald uit publieke middelen moet beschikbaar zijn voor iedereen. Er is een belangrijke nieuwe stap gezet met deze wijziging van de Nederlandse auteurswet. Alle Nederlandse rectores magnifici nemen het voortouw. Wij stellen onze recente publicaties open access beschikbaar en hopen dat veel onderzoekers zullen volgen.”

Voorwaarden
Onderzoekers kunnen onder bepaalde voorwaarden hun publicaties na zes maanden in open access delen zonder specifieke afspraak met de uitgever hierover. Wetenschappelijk onderzoek waar het werk op gebaseerd is, moet geheel of gedeeltelijk met Nederlandse publieke middelen bekostigd zijn en de (co)auteur moet een dienstverband hebben bij een Nederlandse instelling. Tevens moet het gaan om een kort werk van wetenschap met de lengte van een wetenschappelijk artikel of boekhoofdstuk in een ‘edited collection’.

Meedoen?
Onderzoekers die hieraan willen meedoen kunnen daarvoor contact opnemen met de contactpersoon van hun eigen universiteitsbibliotheek.

Meer informatie
Meer informatie over de pilot ‘You share, we take care’ en contactgegevens van betrokkenen bij de universiteiten zijn te vinden op www.openaccess.nl.