Versneld Open Access publiceren tijdens de Corona (Covid-19) crisis

Deel je werk via Open Access met de wereld.

02-04-2020 | 11:56

Ben je onderzoeker of docent en is jouw werk relevant voor onderzoek, onderwijs of voorlichting over de corona crisis? Wil je met jouw publicaties een brede doelgroep van onderzoekers, docenten, studenten, professionals, beleidsmakers, journalisten, etc. bereiken? Wil je met jouw wetenschappelijk werk uit bijvoorbeeld virologie, epidemiologie, crisismanagement, massacommunicatie of psychologie  een belangrijke bijdrage leveren aan inzicht, begrip en duiding in de huidige crisis?

Deel je werk dan via Open Access met de wereld.

Docenten en onderzoekers  van de Vrije Universiteit kunnen in vrijwel alle gevallen hun publicaties Open Access delen in de VU Research Portal. De universiteitsbibliotheek kan je daarbij ondersteunen en publicaties op een legale manier delen en toegankelijk maken voor iedereen. Met jouw toestemming plaatsen we al je wetenschappelijke publicaties automatisch zes maanden na de eerste publicatiedatum in de uitgeversversie (Version of Record) in de VU Research Portal.

You share, we take care!

Wat doet de UB voor je, als je meedoet?

We plaatsen al je wetenschappelijke publicaties, die voldoen aan de criteria uit de wet, automatisch zes maanden na de eerste publicatiedatum in de uitgeversversie (Version of Record) in de VU Research Portal. Deze werkwijze is gebaseerd op de Nederlandse wet en een door de VSNU goedgekeurd richtlijn. Dit geeft jou als onderzoeker het recht om wetenschappelijke artikelen, waarvoor het onderzoek door de Nederlandse overheid is bekostigd, na een redelijke termijn Open Access te publiceren. Dit mag ongeacht de voorwaarden die uitgevers stellen. Wat als uitgevers toch bezwaren maken? Dan zal de VU je juridisch adviseren en financieel ondersteunen.

Wat doe jij, als je meedoet?

Je geeft de UB toestemming voor bovenbeschreven werkwijze. Je publicaties moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

• Jij bent auteur of co-auteur en hebt een dienstverband bij de VU;
  • Het is een kort werk van wetenschap: een wetenschappelijk artikel, conference proceedings, hoofdstuk uit een boek of bijdrage in een ‘edited collection’.

Ben je docent of onderzoeker en vind je het belangrijk om je werk juist nu te delen? Meld je dan aan bij de UB. Mail naar openaccess.ub@vu.nl

Vragen over Open Access? Neem contact op met het OA team via openaccess.ub@vu.nl