Op Avontuur in het Kuyperarchief: Column 1: Abraham Wie…?

Dit Kuyperjaar neemt onze conservator Protestants Erfgoed, Jasmijn Vervloet, je graag mee op avontuur in het Kuyper archief om Abraham Kuyper, de stichter van de Vrije Universiteit Amsterdam beter te leren begrijpen.

24-09-2020 | 10:29

English

Kuyper_blog01Een sepia foto van een jongeman met doordringend kijkende donkere ogen, nonchalant gezeten op een stoel, een aantal boeken binnen handbereik. Een gezicht dat je misschien vaag bekend voorkomt…? Ja, je ziet het goed! Het is de 23-jarige Abraham Kuyper, de stichter van onze Vrije Universiteit.

Uit ons collectieve geheugen verdwenen
Op 8 november 2020 is het 100 jaar geleden dat Kuyper – in zijn tijd zeer bekend, gelauwerd én gehaat - stierf. Langzaamaan is hij in de vergetelheid geraakt; uit ons collectieve geheugen verdwenen. Vandaag de dag hebben zelfs de studenten van ‘zijn’ Vrije Universiteit vaak nauwelijks een idee wie hij was.

Veelzijdig
Kuyper, opvallend vaak verward met de katholieke architect P. Cuypers, was een veelzijdig man. De Leids geschoolde theoloog en classicus zou nauw betrokken raken bij de Doleantie (1886), maar ook hoofdredacteur worden van maar liefst twee kranten, een politieke partij (1879) oprichten, en een (Vrije) Universiteit (1880) stichten.

Een druk baasje
Alsof dat nog niet genoeg is, was hij predikant, gedreven politicus, bouwde in zijn vrije tijd een modelscheepje, kreeg met zijn vrouw Johanna 8 kinderen, schreef – onder andere - 200 boeken en reisde de wereld over. Al met al een druk baasje, waar de meningen over verdeeld waren én zijn.

Vol tegenstrijdigheden
Kuyper was een man vol tegenstrijdigheden, zijn protestantse leerstelligheid stond op gespannen voet met zijn geloof in vooruitgang en ontwikkeling. Het doorgronden van de paradoxale Kuyper vergt tijd, moeite en aandacht maar zal zeker de moeite waard zijn.

Ga je mee op avontuur?
Dit Kuyperjaar neem ik jou graag mee op avontuur in het Kuyper archief om hem beter te leren begrijpen. Aan de hand van foto’s, archiefstukken en objecten zullen we kennismaken met de verschillende kanten van Kuyper. De staatsman, de predikant, de journalist, de polemist, de vader en - niet te vergeten - de mens.

De volgende blog volgt in de week van 12 oktober. Dan maak je kennis met Kuyper als oprichter van Nederlands eerste politieke partij.

Volg de avonturen in het archief van Kuyper.