Versneld Open Access publiceren: You share, we take care!

VU onderzoekers kunnen vanaf nu al hun publicaties open access publiceren.

14-07-2020 | 15:00

Wil je de uitgeversversie van je publicaties kosteloos en zonder moeite voor iedereen beschikbaar stellen? Naast de afspraken die gemaakt zijn met de uitgevers over open access publiceren, biedt de Universiteitsbibliotheek VU-onderzoekers nu ook de mogelijkheid om al hun publicaties voor een breed publiek toegankelijk te maken.

You share, we take care
Het Nederlandse auteursrecht maakt het docenten en onderzoekers mogelijk om in bijna alle gevallen hun publicaties openlijk delen in de VU Research Portal, zes maanden na de eerste publicatiedatum. De UB ondersteunt VU-onderzoekers die op deze manier hun publicaties toegankelijk willen maken. We hebben alleen je toestemming nodig om je publicaties legaal te kunnen delen. Nadat je je toestemming hebt gegeven, zet de bibliotheek vervolgens automatisch de uitgeversversie (Version of Record) van al je wetenschappelijke publicaties in de VU Research Portal. De bibliotheek start met publicaties die na 1 januari 2018 zijn verschenen.

De voorwaarden
Als je medewerker bent van de VU, kun je gebruik maken van deze Open Access-service. Deze voorwaarden gelden voor de publicaties:
-    Je bent corresponding author of co-auteur van de publicatie.
-    De publicatie is een kort wetenschappelijk werk. Daaronder vallen artikelen, ‘conference proceedings’ en hoofdstukken in ‘edited volumes’.

Doe nu mee!
Wil je meedoen? Geef dan met dit formulier de bibliotheek toestemming om je werk Open Access te maken. Je hoeft verder niets te doen. You share, we take care!

Vragen?
Heb je vragen over het project? Kijk dan op de Questions & Answers pagina voor uitgebreide informatie. Je kunt ook een e-mail sturen naar Arjan de Rooy, Open Access specialist bij de Universiteitsbibliotheek, via green.open.access.taverne.ub@vu.nl

Samen werken we aan 100% open access in 2020. Meer informatie over Open Access publiceren vind je op de website van de Universiteitsbibliotheek.