Nieuw kunstwerk geïnspireerd op gedachtegoed van Abraham Kuyper

Het wandtapijt ‘Trinity: Kuyper revisited’ van Wafae Ahalouch hangt naast de ingang van het Auditorium.

06-11-2020 | 8:00

Vanaf vandaag is de Vrije Universiteit Amsterdam een kunstwerk rijker: een wandtapijt geïnspireerd op het gedachtegoed van Abraham Kuyper. In het kader van de 140e verjaardag van de VU vroeg de universiteit Wafae Ahalouch de actuele betekenis van het gedachtegoed van Kuyper te verbeelden. Het wandkleed hangt naast de ingang van het Auditorium in het VU Hoofdgebouw.

Magisch verbond tussen hoofd, hart en hand
Ahalouch werd vooral getroffen door een uitspraak van Kuyper waarin hij stelt dat ‘God een magisch verbond schiep tussen het hoofd, het hart en de hand’. Ze vond dit principe zowel van toepassing op haar eigen leven en kunstenaarschap als op het gehele menselijke bestaan. Je hebt alle drie nodig om een compleet mens te zijn. Dit streven past bij de VU waar je je niet alleen als academicus maar ook als mens ontwikkelt.

Sterke psychologische werking
In het kunstwerk heeft Wafae Ahalouch deze filosofie van Kuyper verbeeld op de haar kenmerkende manier. Beelden uit de populaire cultuur en grafische kleurplaattekeningen krijgen subtiele omkeringen waardoor misvattingen in de samenleving worden blootgelegd. Net zoals bij sprookjes gaat er een sterke psychologische werking van uit.

De hand als scheppende kracht
De voorstelling toont de contouren van de hoofden van een man en een vrouw waarbij de vrouw lichtjes domineert, een anatomisch hart als mechanische pomp, een hand die een pen vasthoudt en daarmee lijnen trekt: de hand als scheppende kracht die zijn sporen nalaat in de tijd.

Spiritualiteit en godslicht
De tekeningen zijn gegroepeerd in een geel omrand middenstuk dat als een soort spiegel fungeert binnen een diagonaal getrokken pentagoon (vijfhoek). De uitwaaierende grafische zwart-wit lijnen creëren een spektakel- en circusachtig effect. Dit wordt versterkt door de knaloranje ‘blobs’ die zich in de bovenste en onderste kwadranten ophouden. In de kleurenleer staat oranje voor spiritualiteit en geel voor energie en in een meer religieuze variant voor godslicht.

Zacht en cerebraal
Het zachte en cerebrale karakter van het wandtapijt contrasteert met de betonnen uitstraling van het VU-Hoofdgebouw. Al eeuwenlang wordt het wandkleed gebruikt als medium voor het vertellen van verhalen over bijvoorbeeld religie of veldslagen. Binnen de academische en enigszins formele omgeving appelleert dit wandkleed vooral aan universele menselijke waarden.

Liefdesverklaring
Het wandtapijt ‘Trinity: Kuyper revisited’ is een liefdesverklaring van Wafae Ahalouch aan de grondhouding die volgens Kuyper nodig is om de wereld te hervormen. Wij maken onderdeel uit van een samenleving en hebben hoofd, hart en hand, nodig om een ander betekenis te bieden.
Het werk kwam tot stand dankzij genereuze steun van het Kuyperfonds en het Mondriaanfonds.

Voor meer informatie over de kunstenaar: www.wafae-ahalouch.com
Voor vragen neem contact op met Wende Wallert, conservator kunst VU tel: M +31 (0)6 21 43 94 51 mail: w.wallert@vu.nl

wafae_RGB_wand
empty