Open access publiceren bij Oxford University Press tijdelijk opgeschort

Deal over open access publiceren tussen Vrije Universiteit Amsterdam en Oxford University Press is tijdelijk opgeschort in afwachting van een nieuwe overeenkomst.

22-01-2021 | 14:33

Het UKB-consortium onderhandelt op dit moment met Oxford University Press (OUP) over een nieuwe read-en-publish overeenkomst voor de komende jaren. Dat betekent dat de deal over kosteloos publiceren tussen OUP en Nederlandse universiteiten tijdelijk is opgeschort.

Zolang de onderhandelingen lopen, kan OUP een vergoeding vragen aan onderzoekers voor het publiceren van open access artikelen, de zogenaamde article processing charche (APC). Om te voorkomen dat deze APC wordt doorberekend, adviseert de UB met klem aan VU-onderzoekers om geaccepteerde artikelen in OUP-tijdschriften aan te melden voor het abonnementenmodel (closed access). Zodra de nieuwe overeenkomst met OUP is getekend, worden de publicaties die daarvoor in aanmerking komen met terugwerkende kracht openbaar (open access) gemaakt.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over open access publiceren, neem dan contact op met het VU Open Access Team. Wij helpen je graag verder.