OSF Institutions voor VU-onderzoekers

Het Research Data Support programma heeft besloten om een abonnement af te sluiten op de datamanagement tool Open Science Framework (OSF) Institutions voor VU-onderzoekers.

11-03-2021 | 8:46

OSF wordt al door meer dan 300 onderzoekers gebruikt in de sociale wetenschappen, gedragswetenschappen en psychologie en is met name geschikt voor preregistratie, samenwerken aan onderzoeksprojecten en het delen van onderzoeksdata. Het doel van OSF is het faciliteren van Open Science ambities door het opzetten van werkflow-, opslagintegraties en het ondersteunen van het hele onderzoeksproject vanaf één omgeving.
OSF (NL)
Dankzij het OSF Institutions lidmaatschap kun je als VU-onderzoeker vanaf eind 2021 inloggen met je VUnet ID en worden andere diensten zoals Github, Dataverse, Pure registratie en gegevensopslag van de VU gekoppeld aan OSF. Medewerkers die nu al gebruik maken van OSF zullen uitgenodigd worden om hun bestaande account aan de VU te koppelen. Een ander voordeel van het lidmaatschap is dat VU-onderzoekers prioriteit krijgen bij ondersteuning vanuit OSF. Naast beperkte ondersteuning vanuit de IT Servicedesk komt er namelijk een directe hulplijn bij OSF waar VU onderzoekers terecht kunnen met vragen. Zodra institutionele toegang beschikbaar is, zal verdere informatie voor opslag van privacygevoelige gegevens worden verstrekt.

Wat kun je dan precies met OSF?

Je kunt de online omgeving gebruiken voor alle stappen van de Research Lifecycle. Dat begint bijvoorbeeld bij het zoeken naar bruikbare data, het starten van projectdocumentatie en samenwerking en preregistratie van onderzoek. Vervolgens kun je onderzoeksdata, code en andere materialen via OSF opslaan met voor elk element een unieke link die je kunt gebruiken om te delen en citeren. Na afloop van een onderzoek kun je via OSF preprints delen en bijhouden hoe vaak en welke onderdelen van het onderzoek worden bekeken en gedownload. Je kunt OSF ook gebruiken voor het delen en gebruiken van templates voor bijvoorbeeld preregistratie van verschillende soorten onderzoek. Naast het gebruiksgemak voor onderzoekers is er nog een groot voordeel voor Open Science als doelstelling van de Vrije Universiteit: met OSF for institutions kunnen we namelijk ook monitoren hoe actief gebruikers zijn in het delen en hergebruiken van data.

Andere tools voor onderzoeksdata
Naast OSF werkt het Research Data Support programma ook verder aan de implementatie van Yoda, een tool die meer geschikt is voor data-intensief onderzoek. In de loop van maart zal Yoda beschikbaar gemaakt worden voor een beperkt groep onderzoekers om functionaliteiten en processen in Yoda verder te testen. Daarnaast hebben we in november 2020 de opslagdienst Research Drive gelanceerd. Maar we willen in de toekomst ook meer informatie bieden over tools die niet door de VU aangeboden worden, maar die wel geschikt zijn voor gebruik. Dat zijn bijvoorbeeld Zenodo, Invenio, Mendeley Data en Figshare.

Meer weten?
Ben jij geïnteresseerd in OSF of maak je er al gebruik van? Om de mogelijkheden en best practices van OSF in kaart te brengen zijn we nog op zoek naar onderzoekers die willen deelnemen aan een pilot. Neem contact op met projectmanager Alexey Pristupa. Heb je vragen over welke tool je kunt gebruiken voor jouw onderzoeksproject? Neem dan contact op met de RDM Support Desk.