Auteursrecht voor docenten & de reader-regeling

Wil je auteursrechtelijk beschermd materiaal hergebruiken in je onderwijs, bijvoorbeeld in Canvas? Houd dan rekening met de regels van het auteursrecht en met (eventuele) kosten. Gebruik als mogelijk de hieronder beschreven manieren om kosteloos materialen in je onderwijs in te zetten. Je kunt bij de Universiteitsbibliotheek terecht voor advies over auteursrecht, de Easy Access-regeling en gebruik van leermaterialen in Canvas en je colleges. Bekijk de online gids. Toch nog vragen? Kom naar het spreekuur.

Easy Access-regeling
Is het gewenste materiaal niet kosteloos beschikbaar? Dan kun je gebruik maken van de Easy Access-regeling van Stichting Pro. Houd in gedachte dat de VU voor overnames via Easy Access altijd betaalt. De Nederlandse universiteiten hebben in 2017 met Stichting PRO afgesproken het aantal overnames via Stichting Pro jaarlijks vijf procent omlaag te brengen. Gebeurt dit niet, dan volgen boetes voor de universiteiten.

Twee manieren om kosteloos content in te zetten in je onderwijs
Er zijn twee manieren waarop je zonder kosten voor de VU materialen in het onderwijs kunt hergebruiken. We vragen je deze zoveel mogelijk te gebruiken.

1. Je mag altijd linken naar publicaties die rechtmatig op internet beschikbaar zijn of waarvoor de UB een licentie heeft.
Als de Universiteitsbibliotheek van de VU een licentie heeft op de digitale publicatie dan mag je ernaar linken, bijvoorbeeld vanuit Canvas. Je mag niet de PDF in Canvas plaatsen, want dit wordt gezien als opnieuw publiceren. In de handleiding Linken naar bronnen vanuit Canvas lees je hoe je correct linkt.

Als je ingelogd bent op het VUnet heb je toegang tot alle digitale publicaties waarvoor de UB van de VU licenties heeft. Als de UB van de VU een licentie heeft, zie je rechts naast het zoekresultaat een link ‘VU Libsearch’. Om de VU LibSearch links ook bij je zoekresultaten in Google Scholar te kunnen zien, moet je je instellingen in Google Scholar aanpassen. Lees in de handleiding Google Scholar gebruiken met LibSearch link (pdf) hoe je dat doet. 

Daarnaast kun je materiaal om naar te linken vinden via onder andere Google Books en Google.

2 Open Access/Open Educational Resources
Materialen die Open Access of met een Creative Commons licentie gepubliceerd zijn, kun je kosteloos gebruiken in je onderwijs, ook op Canvas. Met een Creative Commons licentie geeft een maker expliciet toestemming voor hergebruik, onder een paar voorwaarden. Je moet in elk geval altijd de oorspronkelijke auteur vermelden. Daarnaast zijn er soms extra voorwaarden. Welke voorwaarden precies hangt af van de exacte licentie. Via de website van Creative Commons kun je auteursrechtvrije bronnen vinden: van tekst en afbeeldingen tot en met muziek en video.

Of bekijk ons Overzicht Bronnen voor Open Onderwijsmateriaal.

Voor het vinden van open onderwijsmateriaal in jouw vakgebied kun je ook contact opnemen met de UB vakspecialist voor jouw faculteit.

Overnames via de Easy Access-regeling
Lukt het je niet om op de bovenbeschreven manieren het gewenste materiaal voor je onderwijs te vinden? Dan kun je gebruik maken van de Easy Access-regeling van Stichting Pro. We verzoeken je wel dringend om te blijven binnen categorie 1: korte overnames. Hier betaalt de VU het minste voor. Toestemming vragen bij Stichting Pro is bij een korte overname niet nodig.

Korte overnames
Korte overnames zijn overnames uit auteursrechtelijk beschermd materiaal van maximaal 8000 (voor tijdschriften) tot 10000 woorden (voor boeken) per bron. Dit mag maximaal een derde van de totale brontekst zijn. Voor het overnemen van afbeeldingen geldt hierbij een limiet van 25 afbeeldingen. Al deze cijfers gelden per vak, niet per college!

Middellange overnames
Bij een middellange overname mag je maximaal 50 pagina’s overnemen uit een werk (boek, tijdschrift) met een maximum van 25% van dat werk. Toestemming vooraf vragen is niet nodig. Een middellange overname is duurder voor de VU dan een korte overname, dus voorkom dit.

Langere overnames
Alle langere overnames vereisen expliciete toestemming van de auteursrechthouder, waarbij vaak ook een betaling bij komt kijken. Overigens lezen studenten teksten van die lengte in digitale vorm zelden (goed) door.

Als je een zo groot gedeelte van een bron wilt overnemen, kan de UB ook in overweging nemen om de bron aan te schaffen voor de bibliotheek. Voor advies en ondersteuning rond zulke lange teksten kun je contact opnemen met Rogier van de Blaak of Sylvia Moes.

Vragen en Advies
Mocht je nog meer vragen hebben of mocht je een presentatie of workshop willen over auteursrecht als onderwerp voor bijvoorbeeld je faculteit of vakgroep, neem dan contact op met Rogier van de Blaak en Sylvia Moes. Zij helpen je graag verder. Ook kun je kijken naar de veelgestelde vragen.